TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİNDE “GİRİŞİM SERMAYESİ UYGULAMASI”

1/1/2022 tarihinden itibaren verilecek yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannamesinde Kanunun geçici 2nci maddesi kapsamında istisna edilen kazançları tutarı 1.000.000 Türk lirası ve üzerinde olan gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri tarafından bu tutarın yüzde ikisi pasifte geçici bir hesaba aktarılır.
TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ İLE AR-GE VE TASARIM MERKEZLERİNDE EK DEPREM VERGİSİ

12.03.2023 tarih ve 32130 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7740 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu’nun 10’ncu maddesinin 27 numaralı bendi ile mükelleflere sadece 2022 yılına istinaden ilave vergi getirilmiştir.
Teknokent İstisnaları 1 – Kurumlar Vergisi İstisnası

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununun geçici 2. maddesine göre; Yönetici şirketlerin bu Kanun uygulaması kapsamında elde ettikleri kazançlar ile Bölgede faaliyet gösteren gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, münhasıran bu Bölgedeki yazılım, tasarım ve AR-GE faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları 31/12/2028 tarihine kadar gelir ve kurumlar vergisinden müstesnadır.
Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde Aylık Muafiyet-Faaliyet Raporunun Hazırlanması

4691 Sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamında bölgelerde faaliyet göstermeye başlayan şirketler aylık olarak Yönetici Şirkete Aylık Muafiyet – Faaliyet Raporu vermek zorundadırlar.
Teknoloji Geliştirme Bölgelerine Başvuru Süreçleri ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

4691 Sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamında bölgelerde faaliyet gösterebilmek için kanunun aramış olduğu şartların sağlanması gerekmektedir. İlgili kanun kapsamında bölgede yer alabilmek için Yönetici şirkete yazılım, tasarım ve Ar-Ge projesinin sunulması gerekmektedir. Yönetici şirket tarafından projesi onaylanan firmalar bölgelerde yer alabilmektedir ve bölgelerin sağlamış olduğu faydalardan yararlanabilmektedir.